WSV SINT-ANNALAND 32 kok slaat. Ja, KOK slaat, want Portugal is bacalhau en bacalhau is stokvis en die wordt vaak mals geslagen. Naast de sardientjes is waarschijnlijk de bacalhau het bekendste Portugese gerecht onder buitenlanders. Er wordt vaak gezegd dat de Portugezen 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag anders kunnen eten. Bacalhau is iets dat bij het land hoort. De gemiddelde Portugees eet rond de zes kilo bacalhau per jaar. Weinig mensen weten dat de bacalhau helemaal niet uit Portugal komt, maar moet worden geïmporteerd uit de Noord-Atlantische Oceaan (Rusland, IJsland, Noorwegen, Canada) of de Noord-Pacifische Oceaan (Alaska en de VS). Koop de bacalhau bij de viskraam die zaterdagochtend tot half één op het Havenplein in Stalland staat. Jawel die heeft echt bacalhau, maar noemt ze stokvis. Want stokvis wordt ook in Zeeland traditioneel veel gegeten. Stokvis en dus ook Bacalhau moet je eerst ontzouten. Dit doe je door 600 gram bacalhau in een bak met water te weken. Ververs het water een aantal malen per dag om het zout er goed uit te krijgen. Het is raadzaam dit gedurende een hele dag (of twee) te doen! Verwarm de oven op 200 graden of zo heet al ie kan. Laat de bacalhau koken in schoon water, totdat het uiteen is gevallen. Zorg ervoor dat je eventuele graten verwijderd. Snijd twee middelgrote uien in ringen en een halve kilo aardappelen in dunne reepjes (en julienne). Frituur de aardappelreepjes net totdat de olie kookt. Laat uitlekken op keukenpapier. Fruit de gesneden uien in olijfolie en voeg als ze glazig worden de bacalhau en aardappelen toe. Verwarm in een andere pan 30 gram boter en 30 gram bloem en roer goed door. Voeg langzaam 1,5 dl melk toe en breng langzaam en onder voortdurend roeren aan de kook. Haal van het vuur en voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe (zout afhankelijk van hoe lang je de bacalhau hebt geweekt!) en een pakje kookroom. Roer tot een romige massa ontstaat. Voeg een losgeslagen eidooier, sap van 1/4 Citroen, een theelepel mosterd en een eetlepel paneermeel toe. Vet eventueel een ovenschaal in met boter en doe hierin het ui-bacalhauaardappel mengsel en bedek met de roomsaus. Laat rond de 10-15 minuten in de oven staan. Erbij maar weer eens heel kort gestoofde lamsoor of zeekraal van de C1000 serveren. Wat peper en nootmuskaat er op en het is klaar. Een flesje wijn erbij is gauw gescoord bij de supermarkt of de twee slijters die Stalland rijk is. Of nog een wijntje en dan maar schommelen…. Eet smakelijk Cees Meijer a/b Stella Maris Pagina 35

Pagina 37

Voor verenigingsbladen, online onderwijs magazines en vaktijdschriften zie het Online Touch beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een online winkel in uw presentaties.

Clubkrant W.S.V. Sint-Annaland Lees publicatie 102Home


You need flash player to view this online publication