Voor wie bak je? “Het hele dorp haalt hier zijn brood. En ja, er staan ook wel eens leden van het Koninklijk huis voor de toonbank. Maar voor ons is iedere klant koning.” “Eigenlijk is alles een specialiteit. Maar op ons Windlustpannetje, een mooi donker broodje met meel van de molen en een speciale zadenmix, ben ik bijzonder trots.” . Niet omdat ik het beste ood van Nederland bak, maar omdat Wat maakt je bakkerij bijzonder? D Bakker Niek Kaptein is een ambachtelijke bakker op de hoek. In Wassenaar bestiert hij de bakkerij die zijn vader na de oorlog begon en die zijn zoon straks van hem overneemt. In Wassenaar en omgeving is hij inmiddels een begrip. ik bak wat onze klanten het lekkerst vinden. Dat deed mijn vader al en straks maakt mijn zoon de bakkerij op zijn manier bijzonder.” “Ik denk dat we onvergelijkbaar zijn. Omdat wij naast de bakkerij ook een winkel hebben, is er veel persoonlijk contact met onze klanten. Maar er zijn natuurlijk ook overeenkomsten.Wat is ermsten.” “Brood is heel voedzaam, heel lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Niet alleen bij het ontbijt en de lunch. Ook ’s avonds, bijvoorbeeld bij een stevige maaltijdsoep.” “Het is een leuke manier om kinderen én ouders te laten zien bijzonder aan brood? Wat is je specialiteit? “Wij bakken voor honderden supermarkten in de omgeving. Eigenlijk zijn wij een hele grote warme bakker die dagvers brood, gebak en banket levert.” “Wij produceren naast grote broden en zachte broodjes ook heel veel eierkoeken. Tot wel duizenden per uur. En allemaal even lekker!” “De constante kwaliteit. Dat vraagt echt om vakmanschap Zelfs het weer buiten speelt een rol: als de windrichting verandert en daarmee de luchtdruk, dan passen wij bijvoorbeeld onze rijstijden aan om dezelfde kwaliteit brood te krijgen.” Hoe verschillen ambachtelijke en industriële bakkers? oodfabriek “Eigenlijk zijn de verschillen niet heel groot. Het proces van brood maken is hier precies hetzelfde, alleen de aantallen zijn groter. Noem ons geen broodfabriek: wij voelen ons echt warme bakkers. “Brood is emotie en passie. Echt een uniek pr het wordt elke dag opnieuw gemaakt en gegeten. Het is als het werken bij een krant: je moet het elke dag weer goed doen. Waarom doe je mee aan Het Nationaal Schoolontbijt? hoe belangrijk het ontbijt is. En hoe gezellig. We hebben ook een heel fijn contact met de scholen hier in het dorp.” “Begin er gewoon mee! Het is zó eenvoudig: haal een halfje brood en ontdek hoe lekker het is om met een ontbijtje de dag te beginnen.” Wat is je tip voor iedereen die niet ontbijt? “Jong geleerd is oud gedaan. Als bakkers weten we hoe goed br en het zou zonde zijn als kinderen niet opgr elke dag een voedzaam ontbijt. “Ontdek eerst eens samen in het weekend hoe leuk en lekker het is om met het hele gezin te ontbijten. En probeer dat daarna ook doordeweeks te doen!” n!” Bakkersland is een industriële bakker: 16 vestigingen in het hele land bakken brood, broodjes en gebak voor verschillende supermarkten. Michel Wagenaars is bedrijfsleider van Bakkersland in Ridderkerk. Een bedrijfsleider met liefde voor het bakkersvak. ADVERTORIAL Melkweeetjes glazen melk per dag genoeg. Pubers en 50- plussers Volwassenen en jonge kinderen hebben aan 2 ADVERTORIAL Skills op het schoolplein Het schoolplein is een lekkere plek om te sporten en spelen. Jammer genoeg daagt niet elk schoolplein kinderen uit om dat te doen. Om die reden is de Johan Cruyff Foundation gestart met Schoolplein14. Onder die naam zorgt de stichting voor lijnen en kleurvlakken op het schoolplein, zoals een goal, een speelcirkel of een stukje atletiekbaan. En voor een sportpakket en spellenhandboek. Zo kan elk schoolplein een sport- en spelplein worden. Een goed ontbijt geeft kinderen energie om zich daar uit te leven. Daarom steunt Blue Band Schoolplein14. Straatvoetballer en ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation Soufiane Touzani leerde zijn skills op het schoolplein. hting voor lijnen en Hoe zag jouw schoolplein er uit? “Mijn oude schoolplein in RotterdamZuid was niet meer dan een zandbak en een tegelterras vol hobbels en gaten. Gelukkig was ik goed met de bal. Maar voor andere kinderen was er weinig te beleven.” Wat kun je allemaal met een bal? “Allerlei tricks: Around the World, Akka’s, Cross over. En ik maak makkelijk Panna’s: mijn tegenstanders door de benen spelen. Op YouTube kan iedereen zien hoe het moet: kijk maar op Touzani TV.” Kunnen kinderen leren wat jij kan? “Zeker, maar dat lukt niet in een uurtje. 8 Over sommige tricks heb ik ook een jaar gedaan. Tegen kinderen zeg ik: alles is te leren, maar je moet schoolplein gezien en het viel me op dat iedereen er vrolijk bezig was. Vroeger op ons schoolplein waren alleen de jongens die konden voetballen vrolijk.” Soufiane Touzani “Met Schoolplein14 is er voor ieder kind wat wils. Ik heb zo’n gepimpt Wat ontbijt je zelf eigenlijk? “Tegenwoordig ontbijt ik goed: twee bruine boterhammen met halvarine en kaas bijvoorbeeld, verse jus, glas melk… Omdat ik dat vroeger niet altijd deed, ken ik het verschil. Geloof me, je hebt die energie uit ’n ontbijtje echt nodig voor je focus op school. En voor die vette tricks natuurlijk!” Kijk ook op www.blueband.nl en www.schoolplein14.nl! oefenen, oefenen, oefenen. Of het nu voetbal of ballet is, basketbal of rekenen.” Weidemelk komt van koeien die minimaal 120 dagen per jaar tenminstee 6 uur per dag buiten in de wei lopen. melk zit van nature calcium. Een glas melk levert 240 mg calcium, dat is 30% van wat je dagelijks nodig hebt. In mel en glas mel an wat je Daarom kunnen koeien gras verteren en mensen, met maar 1 maag, niet. Een koe heeft 4 magen! Om 1 kg kaas te kunnen maken heb je ongeveer 10 liter melk nodig. en en Om 1 liter melk te maken eet een koe ongeveer 5 kg vers gras. Pagina 7
Pagina 1Voor magazines, online gidsen en catalogussen zie het Online Touch beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw weekbladen.
Ontbijtkrant voor ouders Lees publicatie 148Home