DINER combineer dit met krokante aardappelkroketjes. dat smaakt hemels! SMAAKVeRSteRKeRS Stoffen die je nÃét nodig hebt, zijn een groot aantal toevoegingen aan de voeding. Dit zijn stoffen die toegevoegd worden om de kleur te veranderen, de smaak te versterken, de consistentie te beïnvloeden etc. voor de natuurlijke stoffen, zoals de kruiden is dat prima. Onnatuurlijke toevoegingen in te grote hoeveelheden kunnen echter schadelijk zijn. Toch zitten deze synthetische stoffen in heel veel producten. Ga eens met een mandje door de supermarkt en probeer het te vullen met artikelen waar ze niet in zitten: dat krijg je niet makkelijk vol. Regelmatig gebruik van bijvoorbeeld de smaakversterker glutamaat kan verschillende reacties teweeg brengen. Het is mede afhankelijk van je genetische structuur of je daar last van krijgt. Maar als je pech hebt, kun je allerlei problemen krijgen. Je kunt allergische reacties krijgen, het hormoonstelsel verandert en je kunt slappe gewrichten krijgen, waardoor je snel omzwikt. Ook worden deze stoffen in verband gebracht met onrust, concentratiestoornissen en de toename van ADHD. In de Chinese en oosterse keuken worden heel veel smaakversterkers gebruikt Maar ook in onze kant-enklaarmaaltijden. Als je zelf de ingrediënten van je eten bereidt, krijg je die stoffen niet binnen. Al moet je natuurlijk wel de jus zelf maken met boter. Want in pakjes zitten ook weer smaakstoffen. Het eten van dit soort stoffen heb je dus zelf in de hand, omdat je heel goed zonder kunt koken. En dit past in ieder voedingssysteem. 34 EEN PALET VOL LEKKERE HAPJES voor 4 personen Snijd elk van de 4 kippenfilets in de lengte in 4 repen en kruid ze met kipkruiden. Neem 16 plakken gerookt spek en leg een kipreepje op een plak spek, rol dit samen op en prik 4 rolletjes bij elkaar op een satéstokje. Bak ze in een pan met een klontje boter. verwarm de oven voor op 180°C. Strooi wat Provençaalse kruiden over 16 halve tomaatjes, bestrooi ze met paneermeel, leg er een klontje boter op en warm ze op in de oven. Bak 250 g boschampignons en kruid ze met peper en zout. Meng 250 ml bearnaisesaus met 1 el graanmosterd en warm de saus op. Haal de kiprolletjes van de satéstokjes en maak een hapjespalet op elk bord met een rijtje tomaat, een rijtje champignons en een rijtje kiprolletjes. Garneer het geheel met de saus. Eet wat je zelf maakt, dan weet je precies wat erin zit. Hoe verser hoe beter. Houd de weg van het land naar je bord zo kort mogelijk. SAMEN LEKKER FIT Pagina 33
Pagina 35Interactieve ereisgids, deze magazine of vakblad is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het converteren naar een online publicatie van e-publicaties.
Samen lekker fit Lees publicatie 289Home